Mat för hård träning

Nästan oavsett vilket mål man har med träningen – bättre kondition, bygga muskler, gå ner i vikt eller bara hålla sig hälsosam – är kosten en lika viktig del som själva träningen. Via kosten får nämligen kroppen de byggstenar och de ämnen som den behöver för att bygga upp och förbättra muskler, leder och annat. Dessutom får vi självklart den energi vi behöver för att orka med träningen via kosten. Vad ska man då tänka på inför ett hårt träningspass när det gäller mat?

En av de viktigaste sakerna att göra innan träningen är att äta kolhydrater. Det är dessa som kroppen kommer att använda som energikälla under din träning, och om du inte har fyllt på med kolhydrater inför träningen kommer du både känna att orken tryter, och dessutom kommer träningen inte att ha den effekt du önskar. För att hålla kroppens lager med kolhydrater fyllt behöver man normalt äta runt 5 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt. Kolhydrater får du till exempel i dig genom att äta pasta, ris och potatis.vitamin-b-871135_960_720

Det är också viktigt att tänka på vad man äter efter träningen. Om kroppen inte får i sig protein efter träningen kommer nämligen musklerna att börja brytas ned. Man bör äta minst 50 gram protein direkt efter ett hårt träningspass, vilket ungefär motsvaras av två bananer.

En annan viktig del av kosten när man tränar hårt är B-vitamin. Vitamin B12 är till exempel en viktig del av produktionen av röda blodkroppar. Röda blodkroppar är som bekant de som transporterar syre i kroppen, och om man har brist på dessa kommer man med andra ord inte att kunna prestera lika väl på träningen, eftersom kroppens muskler inte får tillräckligt med syre. Lyckligtvis finns B-vitaminer i näst intill all sorts mat, och de är särskilt koncentrerade i spannmål och kött. Undantaget är vitamin B12, som inte finns alls i växter. Om man är vegan, och alltså äter en helt växtbaserad kost, är det därför mycket viktigt att äta tillskott som innehåller vitamin B12.

Om du känner att du behöver hjälp med inspirationen för att laga mat som komplementerar din träning, ska du gå in på Matklubben. Där finns tusentals recept att inspireras av, som innehåller allt din kropp behöver inför ett hårt träningspass.

Publicerad i Träning och hälsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*