Löpträning – en sport för alla

Löpträning – en sport för alla

Löpning är en konditionshöjande sport som många begagnar sig av för att motionera, hålla sig i form och må bra. Det finns många fördelar med sporten eftersom den kan utföras var som helst, av vem som helst och utan att man behöver införskaffa speciellt mycket utrustning. Det enda som egentligen behövs för att börja löpträna är ett par bra skor. När man har dessa är det bara att ge sig ut och börja springa för att kunna bli bättre och utveckla sin löpning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Positiva hälsoeffekter som löpning för med sig

Löpning har en rad fördelaktiga effekter på både kropp, själ och huvud. Det är inte bara för att få ett bättre flås eller för att minska i vikt som man bör ge sig ut i joggingspåret. De hälsomässiga fördelarna är egentligen för många för att räkna upp men här följer en lista på några av de delar av kroppen som påverkas positivt av regelbunden löpträning och hur.

Hjärtat: Hjärtat är en muskel och en muskel måste arbeta för att bli stark och nå sin fulla potential. När du springer anstränger du dig, vilket innebär att hjärtat pumpar snabbare för att kunna transportera ut mer blod, och därmed också syre, till kroppen och de andra muskler som behöver det.

Hjärnan: Vid löpning strömmar blodet snabbare genom kroppen, vilket resulterar i att olika delar får ta del av mer syre än vanligtvis. I hjärnan får detta effekten att vi tänker klarare, dessutom förbättras minnet och inlärningsförmågan. Fysisk aktivitet bidrar också till att utsöndra bra hormoner som ger lyckokänslor samt minska de hormoner som orsakar stress och oro.

Immunförsvaret: Regelbunden träning, oavsett i vilken form bidrar till att immunförsvaret stärks. Detta i sin tur medför att man tål mycket mer och inte blir sjuk lika lätt. Träning på en lagom hård nivå medför nämligen en ökad cellproduktion, vilket i sig medför en starkare kropp som bättre kan stå emot eller läka eventuella infektioner och sjukdomar.

Det finns helt enkelt inget att förlora på att börja löpträna, det kommer endast att föra med sig fördelar och förbättra din livskvalitet.

Publicerad i Träning och hälsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*