Hur mycket vatten behöver man?

Redan från födseln består en människas kropp av 75% vatten som sedan övergår till 65% vid vuxen ålder. Vatten är en viktig beståndsdel för att våra kroppar ska fungera överhuvudtaget. Hur mycket vatten just du måste dricka beror på många olika parametrar. Mängden vatten har att göra med din kroppsvikt, temperaturen i luften och dina fysiska aktiviter. Den påverkas även av andra faktorer, som din ålder och eventuella mediciner du går på. Om du uppvisar tecken på att du dricker för lite vatten är det viktigt att göra något åt saken direkt.

mwamongu_water_sourceEtt glas vatten till maten

Det är inte direkt farligt att ha för lite vatten i systemet men det kan vara obehagligt och orsaka problem på lång sikt. En vuxen människa omsätter ungefär tre liter vatten varje dag. Det kan verka mycket, men tänk på att närapå hälften av denna mängd intas genom maten vi äter. Kroppen bildar även egen vätska när den förbränner föda, vilket i realiteten gör att du endast måste dricka 1-2 liter vatten per dag. Vatten har många bra egenskaper, bland annat renar det kroppen och ger oss ett bättre motstånd mot sjukdomar. Gör det till en vana att alltid ta ett glas vatten till maten och gärna ytterligare ett efteråt. Söker du information om vattkoppor och hur vatten påverkar sjukdomsförloppet? Alla sjukdomstillstånd som berör huden är hjälpta av att den drabbade människan intar mer vatten. Huden är kroppens största organ och den behöver alltid mycket fukt, både inifrån och utifrån.

Koka vattnet innan du dricker

Om du tränar mycket är det troligt att du också svettas mer. Då är det extra viktigt att du ser till att vara återfuktad. Tränar du löpning men tycker att det är jobbigt att springa med en vattenflaska? Prova att dricka en lagom mängd vatten innan du ger dig ut på din springtur. Det är mycket viktigare att ha druckit vatten innan träningen än efteråt, om man av någon anledning måste välja mellan de två alternativen. Drick bara inte för mycket, det är lätt hänt. I Sverige är vi vana vid lyxen att drickbart vatten kommer ut ur kranen hemma, men ibland får även fungerande vattensystem problem. Gävle fick problem med sitt dricksvatten när en vattenläcka i en huvudledning gjorde att dricksvattnet hade förhöjd risk att vara förorenat. Det är dock enkelt att rengöra smutsigt vatten, du behöver bara koka upp vattnet innan du använder det i matlagning eller som dryck.

Publicerad i Träning och hälsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*