Välj rätt sport-BH

En sport-BH är ett måste för alla kvinnor som idrottar och håller sig aktiva. En studie som brittiska forskare har genomfört visar att brösten vid löpning rör sig i genomsnitt 8,38 centimeter för varje steg man tar, och varje sådan rörelse sliter på bröstens vävnader och tänjer ut huden. Det är därför mycket viktigt att man inte bara har en sport-BH, utan har en sport-BH som sitter rätt och som ger det stöd som behövs.

Vilken sport-BH man behöver beror dels på vilken typ av aktivitet man utövar, dels på hur stor byst man har. Ju mer intensiv aktivitet, och ju större byst, desto mer stöd behövs från sport-BH:n. Om man till exempel sysslar med yoga, pilates, eller bara går en promenad, kan det räcka med en sport-BH för lågintensiv träning. Dessa modeller har ofta tunnare axelband och mjukare resår än de modeller som är avsedda för mer högintensiv träning, som löpning, ridning eller aerobics. De senare modellerna har istället tjocka axelband, och ofta en hel racerback i ryggen.two-women-exercising-cayucos-beach

När man provar ut sin sport-BH ska man tänka på att prova att hoppa, sträcka upp armarna och göra de rörelser man normalt gör vid träning (om möjligt) i provrummet. Det är det bästa sättet att avgöra om man har hittat en BH med tillräckligt stöd eller inte. Man kan också känna efter att axelband, BH-band och baksidan av BH:n sitter som de ska. Axelbanden ska inte glipa eller skära in i huden, och man ska kunna föra två fingrar under axelbanden utan problem. BH-bandet, det vill säga bandet under bysten, ska ligga platt mot bröstkorgen och ryggen. Ett finger ska kunna dras under bandets framsida utan problem. BH:ns baksida ska ligga platt mot ryggen utan glipor. Om man märker att BH-bandet på baksidan drar uppåt, mot nacken, har man antagligen valt en för liten storlek.

Det är dock inte bara sport-BH:n som måste sitta rätt för att man ska kunna prestera på max på träningar; även skorna är en mycket viktig del av utrustningen. Om du letar efter billiga Nike-skor till din träning, ska du gå in på Outletsverige.se. Prova gärna ut skorna i butik först, så att du vet att du har valt rätt modell och storlek.

Publicerad i Träning och hälsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*