Så här mycket protein behöver du

Maten vi äter är vår främsta energikälla, men är också essentiell för att få i oss den näring vi behöver i form av vitaminer och mineraler. Dessa kan inte kroppen tillverka själv utan behöver intas genom kosten, och har en rad livsviktiga funktioner. En aktiv livsstil och träning innebär många hälsofördelar, men för att få ut det bästa av din träning är det viktigt att äta näringsriktigt och förse kroppen med rätt energi. Protein återfinns i bland annat baljväxter och animaliska produkter, och är nödvändigt för att bevara och öka muskelmassan.

Protein – nödvändigt för underhåll av muskelmassa

Träning och en aktiv livsstil har en rad hälsofördelar för både den fysiska och den mentala hälsan. Förebyggande av övervikt, ökad muskelmassa, mer energi, och starkare immunförsvar är bara några av fördelarna. För att underhålla och bygga muskler är ett bra intag av protein essentiellt, och det finns många myter kring just protein och träning. WHO rekommenderar människor med en stillasittande livsstil att äta 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt, då detta anses vara mängden som krävs för att underhålla muskelmassa och andra proteinberoende processer i kroppen. Protein hittas i livsmedel som ägg och mejeriprodukter, bönor och linser, kött och fisk, men återfinns också i form av tillskott som till exempel proteinpulver.

En sund kosthållning – grunden till bra hälsa

En sund kosthållning är viktig för välmåendet vare sig du tränar eller inte. Maten ger kroppen energi i form av fett, kolhydrater, och proteiner, och för en stabil energiomsättning bör vi få i oss lika mycket energi som vi förbrukar. Vitaminer är livsviktiga ämnen kroppen inte kan skapa själv, och vi behöver därför få i oss dessa genom födan. Mineraler bygger upp bland annat brosk, tänder och skelett. Vitaminer och mineraler samverkar också med varandra genom att förstärka eller försvaga funktioner. För en bra hälsa är det alltså viktigt att förse kroppen med en bra mängd energi, men att se till att den föda vi intar också innehåller nödvändiga vitaminer och mineraler.

Publicerad i Träning och hälsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*