Träning efter graviditet

Många kvinnor börjar redan under graviditeten undra över hur de ska komma igång med träningen igen efter att barnet är fött. För en del kvinnor är det ett orosmoment att kroppen kommer förändras och därför är det inte ovanligt att man lägger ner mycket tid på att planera den träning man ska påbörja när man fött sitt barn. Något som är väldigt viktigt att komma ihåg efter förlossningen är att kroppen behöver återhämta sig. Man måste vara noga med att inte träna för hårt, och den träning man till en början gör får inte vara för ansträngande utan ska istället verka för att stabilisera kroppen igen. Vet man inte själv vilka slags övningar man bör göra är det bra att ta kontakt med en duktig personlig tränare som har kunskap om hur en kropp påverkas av en graviditet. Det gäller att ta myrsteg så man inte överanstränger kroppen och riskerar att dra på sig onödiga skador.

Hur ska man träna?

Det finns många myter när det kommer till träning efter och under en graviditet. Har man ännu inte fått sitt barn går det utmärkt att även träna under graviditeten. Det kan till och med göra att förlossningen går enklare och att man kan återhämta sig snabbare. När man ska börja träna efter graviditeten ska man fokusera på att stärka bålmuskulaturen och bäckenbotten. När man är gravid tänjs magmusklerna ut och därför ska man inte börja med att göra situps eller övningar som plankan. Det första steget är att lära sig hitta de inre magmusklerna så de kan tränas och det handlar ofta om små rörelser. När det kommer till bäckenbotten är det viktigt att träna upp den så man kan hålla tätt. Den tränar man enklast genom vanliga knipövningar som man kan göra ett par gånger om dagen. På internet finns det flera tydliga videon med instruktioner och tips på bra övningar som passar en nyförlöst kropp. Det är viktigt att alltid komma ihåg att ta allt i sin egen takt och att inte stressa kroppen för mycket.

Satsa på vardagsträning

Precis efter en förlossning är livet plötsligt helt annorlunda. Det kan kännas överväldigande att komma hem med sitt nya barn och det är inte konstigt om man känner sig extra skör och trött efter alla fysiska och mentala påfrestningar. Till en början är det därför viktigt att man tillåter sig själv att vila tills man faktiskt känner att kroppen orkar. När man har ork kan man börja med att ta korta promenader, som är en utmärkt vardagsträning. Det kan till exempel vara skönt att ta med barnet i vagnen så de kan ta en tupplur under tiden man promenerar. Det enda man ska komma ihåg då är att packa med sig de nödvändiga saker barnet kan behöva så man inte behöver stressa hem snabbt för eventuella blöjbyten och på det sättet anstränga kroppen för mycket. Det är bra att ha en eller flera skötväskor som man enkelt kan ta med i vagnen där det finns blöjor och kanske en vattenflaska till en själv.

Publicerad i Träning och hälsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*