Ger yoga verkligen effekt?

Yoga är sannerligen en träningsform som inte bara ökar i popularitet, utan också sägs kunna bidra med både kondition, styrka och smidighet. Det kanske låter lite egendomligt att en sport som yoga, där man i mångt och mycket utför ”lugna” rörelseövningar, kan bidra med bättre uthållighet. Vi ska i den här artikeln exponera sanningen bakom yoga.

Smidighet

Det är förmodligen inga konstigheter att tro på att yoga ger bättre balans och smidighet. Det är också detta sporten har blivit mest känd för. Genom relativt svåra övningar för att öva upp balans och styrka, så får man även smidigheten på köpet. Detta är väldigt bra för kroppen, inte minst när man börjar komma upp i åldrarna och blir mindre rörlig. Man vill ju inte som 70-åring knappt kunna hålla sin eltandborste utan att få problem med armar och rygg.

Styrka

Beroende på vilken form av yoga du tränar, så har du goda möjligheter att öva upp din styrka också. Det förekommer många rörelser och övningar där det är rent ut sagt svårt att hålla positionen utan att använda hela kroppens styrka. Genom att hålla vissa positioner, är det också lätt att börja svettas och somliga kan tycka att ett yogapass kan vara riktigt jobbigt.

Kondition

Inom området kondition, ser det betydligare mörkare ut. De som påstår att yoga är en uthållighetssport, har nog varken testat den eller läst helt fel studier. Det har gjorts omfattande studier där man sökt svar på huruvida yogan har en positiv effekt på pulsen och konditionen – och resultatet är inte så glädjande. Faktum är att yoga tränar upp din smidighet och balans och till viss del styrka. När det handlar om kondition så får man dock räkna med att byta till joggingskorna för att bege sig ut i löpspåret, eller sätta sig på spinningcykeln för att träna sin hjärtmuskel. Studier om idrott ser visserligen yogans märkbara popularitet, men om man ska kalla det en verklig sport där flåset får arbeta eller inte kan ju diskuteras. Det tål också att nämnas att dessa studier innefattade högintensiv yoga, och således inte den form där man ligger ned på golvet och slappnar av. Inte ens denna högintensiva yoga fungerar alltså som ersättning för ett löppass.

Vad gör yogan för det mentala?

Det sägs att yogan får utövarna att slappna av och ge sig själva en mental boost. Genom att koncentrera sig på olika övningars svårighetsgrad, så ska man få kontroll över både det kroppsliga och det mentala. Stressen avtar och lugnet gör sig påmint. Enligt många studier stämmer detta. Det kan alltså ha en psykologisk effekt som får oss att bli på aningen bättre humör.

Publicerad i Träning och hälsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*