Dramatisk ökning av rökning av e-cigaretter i USA

En trend bland unga under de senaste åren är att man röker allt mindre. Men den trenden har nyligen vänt och det beror på den så kallade E-ciggen. En E-cigg är en typ av cigarett som marknadsförs och anpassats för att unga tonåringar ska gilla den. Trenden är tydlig i USA. Där har antalet unga som röker ökat med hela 1,3 miljoner. Det beskrivs som en så kallad ”vaping epidemic” och ökningen är verkligen markant. En signifikant ökning som har utraderat den tidigare minskningen i USA av andelen ungdomar som röker.

Ny rapport

I en rapport från en amerikansk myndighet pekas E-ciggjätten Juul ut som en starkt bidragande orsak till att andelen rökande tonåringar har eskalerat.

Brian King heter en person i chefsställning på myndigheten i fråga (myndigheten heter Center for Disease Control and Prevention) och han tycker att nyheterna är oroande. Brian King menar även att ökningen är den största från ett år till ett annat sedan myndigheten började göra årliga undersökningar år 1999.

Dramatisk ökning

Undersökningen kallas för National Youth Tobacco Survey. Den riktar sig till amerikanska studenter på både high school och middle school. Undersökningen för år 2018 visade att hela 27 procent av high school-studenterna och så mycket som 7,2 procent av studenterna på Middle school hade (enligt egen utsago) använt tobak under en eller flera dagar under den månad när undersökningen gjordes. Anmärkningsvärda siffror minst sagt. Och 20,8 procent av high school – studenterna svarade att de använde E-cigg (”vejpade”) minst en gång i månaden. Över 1,5 miljoner fler high school – studenter ägnade sig åt ”vaping” (E-cigaretter) under 2018 jämfört med föregående år.

Den högsta andelen tidigare år för E-cigg bland high school – studenter var år 2015. Det året uppgav 16 procent att de höll på med ”vaping” men sedan minskade andelen ganska mycket under både 2016 och 2017. Men 2018 var en helt annan historia. Under 2018 så ökade antalet som sysslade med E-cigaretter med hela 77,8 procent bland High School – studenter. Ökningen bland elever på Middle School var också väldigt hög, nämligen 48,5 procent.

De ungdomar som överlever sina ungdomsår trots allt rökande lär stöta på andra slags hälsoproblem med åren. Åren går och kroppen slits. Om man sliter för mycket på knäna kan man till exempel få artros. Det går att läsa mer om artros på sidan https://www.artros.org och där hittar man även tips på vad man kan göra åt det.

Men det är ett senare problem. För ungdomarna finns även andra faror. Många tonåringa tjejer riskerar till exempel att råka ut för en oönskad tidig graviditet. Och blir man gravid är förstås rökning högst problematiskt.

Brian King pekar ut företaget Juul som en stor anledning till ökningen av ”vaping”. Juuls försäljning i USA ökade med 600 procent under 2018. Företaget innehar en marknadsandel på 70 procent vad gäller e – cigaretter.

Publicerad i Träning och hälsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*