Padel – hetaste träningstrenden just nu?

Helt plötsligt pratas och skrivs det en massa om någonting som kallas ”padel”. Padelplaner och hallar öppnar lite varstans och det verkar helt enkelt som att padel är väldigt hett just nu. Till slut började jag undra vad padel egentligen var för någonting. Det här inlägget är därför för dig som går i samma funderingar som jag gick i.

Påminner om tennis

Padel kan enklast beskrivas som en form av tennis, men det finns några viktiga skillnader. En padelplan är ungefär 25 procent mindre än en vanlig tennisplan, dessutom har planen väggar. Om bollen studsar mot väggen befinner du sig fortfarande i spel. Utöver det används padelracketar, vilka påminner om tennisracketar men till skillnad från de senare har de inget nät utan är tillverkade av lätt trä. Reglerna ser i övrigt ut i princip som i vanlig tennis, poäng ges på samma sätt och så vidare. Svårare än så är det inte, bara att köpa billiga padelrack och börja. Men varifrån kommer sporten då?

Spelades under däck på båtar

Även om det börjat pratas mycket om padel på senare tid är det faktiskt ingen ny sport. Ofta sägs det att sporten uppfanns av Enrique Corcuera, en mexikansk miljonär, i Acapulco 1969. Sanningen är dock att sporten är äldre än så. Enligt uppgifter spelades en variant av padel av brittiska sjömän redan på 1890-talet. I det ursprunget hittar du också svaret på varför en padelplan ser ut som den gör. Sjömännen spelade nämligen padel under däck. De kallade dock inte sporten för ”padel” utan för ”fives”. Varför sporten fått namnet padel finns det ingen som vet riktigt. Kanske kan vi anta att det var vad den mexikanska miljonären bidrog med. Från 1969 och framåt växte sporten till att bli populär, framför allt i spansktalande länder. Sent omsider har den blivit populär också här.

Publicerad i Träning och hälsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*