Bra träningsformer vid artros

Har du smärta i dina leder och har fått diagnosen artros? När det gör ont i kroppen är vår första impuls att hålla oss i stillhet och vila. För en kropp med artros är det emellertid viktigare än någonsin att stärka upp kroppen med träning, gärna med bra vägledning av en fysioterapeut.

Du som har drabbats vet att artros är ett smärtsamt och jobbigt tillstånd. När du lider av artros betyder det att ledbrosket är försvagat och därför smärtar när du rör leden. Det kan så klart göra att det känns motigt att utföra aktiviteter som träning, men med rätt hjälp på vägen är det inte omöjligt.

Stärk dina muskler

När leden är försvagad är det viktigt att musklerna som omgärdar den är starka. Du får då ett bättre stöd för leden och effekten av det blir att du kan röra dig smidigare och får mindre smärta. Att ge dig ut för att löpträna om du inte tränat något annat tidigare är en dålig idé. Löpning är en träningsform som ger en ganska stor påfrestning på ledbrosket. Du bör istället fokusera på att träna styrketräning, gärna med hjälp av en fysioterapeut som kan vägleda dig och välja passande övningar. Att cykla och simma är även de skonsamma träningsformer som stärker både musklerna och bättrar på flåset. Många tror att yoga är en svår träningsform, men för dig med artros kan det vara perfekt att utföra yoga. Genom att yoga stärker du din kropp och övar upp din smidighet. Det finns många olika sorters yoga, allt från sådan som passar nybörjare till mer avancerad.

Skapa en träningsrutin

Man brukar säga att den bästa träningen är den som blir av, och det är faktiskt helt sant. Därför bör du hitta en träningsform som du både tycker om och som passar bra in i din vardag. För dig med artros är det viktigt att träna regelbundet för att kroppen inte ska stelna till mellan tillfällena. Det gäller alltså att bygga en vana. Det är därför inte fel att planera in tid för träning i kalendern så att den verkligen blir av. Det är också smart att lägga din träning vid ett speciellt tillfälle varje dag, till exempel kan du bestämma dig för att du alltid tar en promenad på 20 minuter efter lunchen.

Komplettera med bra kost

När du fått till en träningsrutin som du trivs med är det bra om du även fokuserar på kosten. Alla mår bra av att äta bra, men det kan vara ännu viktigare med kost för en person med artros. Fokusera på att äta så rent som möjligt. Undvik även alkohol och allt för mycket socker. Det kan även vara bra att komplettera med extra omega 3 som sägs vara gynnsamt för lederna. Ta för vana att alltid fylla hälften av din tallrik med grönt när du äter. Med träning och en bra kost kommer din artros snart att kännas mer lätthanterlig. Vägen dit kan naturligtvis vara motig ibland, men när du väl känner fördelarna så är resan verkligen värd det.

Publicerad i Träning och hälsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*