Så får du bättre kondition

 

Konditionen är ett av de tydligaste kännemärkena för en god hälsa. Även om en bra kondition inte gör dig immun på hälsorelaterade problem och sjukdomar indikerar det ändå att du tar hand om din kropp och gör den fysiskt stark. Kondition syftar oftast på syreupptagningsförmåga och är ett mått på hur väl du klarar av ansträngande aktiviteter under en längre tid. I regel betyder det att en person med god kondition är kapabel till att utföra en aktivitet, som att springa, cykla eller simma, en längre sträcka. Om du vill ha en bra grundfysik och kunna få en trevligare vardag är konditionen en av de första punkterna som du bör rikta in dig på.

En positiv sak med konditionsträning är att det är bland det enklaste som finns. Du behöver inte betala en dyr personlig tränare för att dra upp komplicerade träningsscheman åProfessional road cyclistt dig eller investera i dyra maskiner. Det räcker med att du drar på dig joggingskorna och sticker ut på en löprunda. Löpning är nämligen en av de allra bästa träningsformerna där du involverar hela kroppen och ser till att hjärtat och lungorna får jobba. Dessvärre kan det också slita på knäna vilket gör att det inte passar för alla. I de fallen kan cykling eller simning vara skonsammare aktiviteter.

Styrketräning är en träningsform som inte har direkt inverkan på konditionen. Att lyfta vikter är ansträngande under någon minut, vilket gör att det är andra fysiska fördelar som främjas snarare än konditionen – under själva träningspasset. Däremot har styrketräningen stor indirekt effekt på din kondition. Med hjälp av en mer komplett kropp som är fysiskt stark har du lättare för att kunna utföra längre träningspass – både när det gäller styrke- och konditionsträning. På så sätt gör styrketräningen att du får ett helhetstänk kring träningen vilket gör att du ökar dina chanser att hålla igång under en längre tid.

Vardagsmotionen ska inte underskattas när det gäller att bygga upp en bra kondition. Om du har små barn är det ett utmärkt tillfälle att få gå på promenader. Det blir betydligt roligare om du investerar i en vagn av bra kvalitet. Det kan du hitta hos Bugaboo.

Publicerad i Träning och hälsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*