Vad beror ditt håravfall på?

Har du fått kala fläckar på huvudet eller märkt av att din panna blivit större? Håravfall kan ha många orsaker och i den här artikeln får du veta några orsaker samt vad du kan göra åt dem.

Bra hälsa, bra hår

Att kroppen är en helhet som mår bättre när vi tar hand om den är nog de flesta medvetna om. Även om håret är död vävnad, utan blodtillförsel och nerver, så påverkas det ändå av hur vi mår. Håret i sig kan man inte påverka så mycket när det väl har lämnat hårsäcken, men däremot kan hårsäckarna påverkas väldigt mycket av vår övriga hälsa. När kroppen mår bra kommer den att producera ett välmående hår. Men håravfall kan drabba alla, även om man tar hand om sig.

Orsaker till håravfall

Håravfall kan drabba både män och kvinnor, men på olika sätt. Att män tappar håret när de blir äldre beror oftast på hormoner, DHT, vilket förstör hårsäckarna. Kvinnor kan drabbas av håravfall när de kommer in i klimakteriet, vilket också har hormonella orsaker. Men både män och kvinnor kan tappa mycket hår fläckvis där orsaken bakom är en autoimmun sjukdom. Beroende på vilken typ av håravfall man drabbats av finns det olika lösningar för att komma tillrätta med problemen.

Åtgärda problemet

Att plötsligt drabbas av håravfall är inte normalt. Oavsett om du är man eller kvinna är det bra att kontakta en läkare för att ta reda på vilken typ av håravfall du drabbats av och behandla orsaken till det. Många gånger är stress en vanlig orsak till att kroppen sätts ur spel, vilket påverkar sköldkörteln och gör att hormonerna inte fungerar ordentligt. I andra fall kan miljöfaktorer vara boven i dramat, men även näringsbrist. Kom ihåg att behandla grundorsaken till problemet och inte bara symtomen om du drabbats av håravfall.

Publicerad i Träning och hälsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*